Se Borgen!

Skrevs den 29 Mars, 2013
[ Relaterat: Omvärlden, Politik | Permalink | Trackbacks (0) ]

altJag blir djupt rörd av att se Borgen, danska tv-serien om politikens värld. Eller snarare politikers värld, bakom och i kulisserna.

Det som berör mig mest - även om det är fiktion - är hur känslor och hjärta återges hos människorna hela vägen till statsministerposten - men hur de egenskaperna alltid måste underkastas personlig karriär, fasader, lögner och maktspel, helt utan empati. Och hur detta förändrar människor och förstör deras viktigaste relationer.

Det må ju vara hänt vad politikerna beträffar, de har ju valt sina jobb...

Men: När alla inblandade på den "nivån" måste underkasta sig denna, vad jag vill kalla det, omänsklighet - blir konsekvensen ett omänskligt "system", inom vilket man inte har förmåga eller möjlighet att se till vad medborgare behöver. Ett system som kräver eller främjar avsaknad av empati hos företrädarena, kan inte främja ett empatiskt samhälle.

Eller omvänt: Vill man ha ett oempatiskt samhälle, ska det politiska systemet se ut just så här! Och hur ser vårt politiska system ut, egentligen?

Medan jag ser serien, riktigt längtar jag efter att statsministern eller någon alls, ska resa sig upp och säga "STOPP, nu får det vara nog". Men det kommer aldrig. Och lär aldrig att komma.

Mina frågeställningar efter en minimal exponering av den verkliga politiska världen - från någon nämnd, någon kommuns kanslichef, till någon minister, i mitt abete i Rohus - får i serien en förklaring. Det är så här det är. Och går till. Men ingen jag känner till, vill att det ska behöva vara så här, varken för politiker eller medborgare. Ohållbart. Någon säger kanske att det är det enda möjliga, men jag har mycket svårt att acceptera det.

Mer om detta en annan gång...


Se avsnitt direkt på DR.dk

En otroligt ambitiös produktion. Serien har vunnit prestigefulla priser både i Prix Italia och TV-festivalen i Monte Carlo. Sällan har en tv-serie rosats så mycket på IMDB (8,4/10 poäng av 2.727 röster).


Kommentera (* = måste fyllas i)
Maila mig när någon kommenterar denna artikel

Om du får ett felmeddelande när du skickar din kommentar - lämna ett meddelande istället här.