Kan man leva på enbart potatis?

Skrevs den 20 Oktober, 2012
[ Relaterat: Myter, Hälsa | Permalink | Trackbacks (0) ]

alt

Redan 1927 - från the State School of Hygiene, Warsaw, Poland - publicerades resultaten från ett experiment där en 25-årig man och en 28-årig kvinna fick äta enbart potatisrätter i nästan sex månader. Ok, de fick även dricka te och kaffe med socker ibland, och lite äpplen och päron. Potatisen tillreddes även ofta med lite vegetabilisk olja och salt.

The diet consisted of potatoes, supplemented with butter or pork fat with the addition of a few fruits (apples and pears); tea or black coffee and sugar were also occasionally taken. The amount of fat consumed was not accurately estimated, it varied from 120-150g. daily.

Intressanta fakta presenteras efter att studien var färdig, efter 167 dagar. De tröttnade inte på sin diet och ville inte ändra den. De behöll sin vikt. De mådde bra. Läs själv: biochemj01140-0284.pdf

Och tänk så det diskuteras huruvida vegetarianism är nyttigt eller inte! Tydligen går det även bra att äta enbart potatis!

(Källa: National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine, deras websida om studien, deras pdf.)


Kommentera (* = måste fyllas i)
Maila mig när någon kommenterar denna artikel

Om du får ett felmeddelande när du skickar din kommentar - lämna ett meddelande istället här.

Kommentarer

Potatis som

Urban | 21/10/2012, 14:53

Bra att potatis kommer på tal igen! Jag minns mitt 1950-tal när jag som barn hälsade på hos en bonde. Potatis åt man varje dag till alla måltider. Jag kom ensam på besök utan sällskap av mina föräldrar en morgon. Familjemedlemmar och gårdsfolk åt sin gröt, mjölk eller fil, bröd, smör och potatis. Eventuellt också en bit fläsk i någon form. Ett potatiskok fanns jämt på spisen. På den tiden var det inte som idag när man reflexmässigt bjuder på en kopp kaffe. Då kunde man bjuda på något enkelt som mättade och värmde, och som alltid fanns, nämligen kokt potatis med skal. Man kan säga att det var något som låg mellan att fullt delta i måltiden och att bara se på. Jag möttes som 10-åring med omtanken att förse mig med en "varmpära me schmôre"! Då var jag tillfreds, sysselsatt och kunde också sitta med vid bordet. Alla åt tacksamt sin mat under andakt. Var man en mer alldaglig besökare som till exempel en granne och som redan ätit hemmavid, då satte man sig på vedlåren och växlade några ord med dem som satt kring köksbordet.