Perfectum mjukvärmetermostat

Skrevs den 26 November, 2011
[ Relaterat: Uppfinningar, Timmerstugan | Permalink | Trackbacks (0) ]

I båda hörnen av timmerstugan sitter var sin mjukvärmetermostat som reglerar 2 st gamla elradiatorer, decennier gamla. Helt fantastiska, från Comni.

Glöm gamla elradiatorer som knäpper och är ömsom heta, ömsom kalla, och glöm dyra oljefyllda element (läs om myterna kring oljeelement). Här kommer värmen direkt - perfekt styrd med dessa små enheter som gör att elementen blir just så varma som de behöver, hela tiden, inte heta-kalla-heta-kalla som med vanliga termostater med alltför stor hysteres - och utan att passera oljan i oljefyllda radiatorer.

Ett måste innan vi kan installera en vedeldad täljstenskamin på något ton (där är å andra sidan hysteresen mycket välkommen) - för direktverkande el är för tillfället något av det dyraste, och fyller luften med alltför många positiva joner...

2011-11-26 - I båda hörnen sitter var sin mjukvärmetermostat som reglerar decennier gamla elradiatorer. Helt fantastiska, från http://www.comni.com/termostat/index.html

Äggoljetempera och lister

Skrevs den 26 November, 2011
[ Relaterat: Timmerstugan | Permalink | Trackbacks (0) ]

Är nog ganska nöjd med äggoljetemperan och rätt så ruffa lister. Både bryter mote det vita och tar fram det träiga, som inte får försvinna med det vita. Kolla mer här.

Äggoljetemperan: Helt underbar färg. Lika delar ägg, kokt linolja och vatten. Blanda ägg och olja först. Blanda pigment i vattnet sen. Blanda sen de två. Med elvisp!

Häll i färgsprutan kopplad till kompressorn, spruta, klart. Samma färg på vägg som i tak, men taket fick bara ett lager, för att bli mer levande.

Första lagret hade enbart titanvitt, andra lagret en fjärdedel zinkvitt i sig, så att det inte skulle bli alldeles för kritvitt och opakt. Vi försökte få träet att synas lite mer igenom än helt vitt ovanpå trä.

Klicka på bilden för större. 

2011-11-26 -

Det blev vanlig sågad trekantlist som taklist på gavelväggen, sen en sågad och fasad bräda på långsidan mot tak och trekantlist - lite roliga vinklar att ställa in på kapsågen blev det. Fasningen med elhyvel. Lätt som en plätt, snabbt, och vi tycker det blev snyggt.

Någon undrar: "Men fönster då?" - Det kommer till våren, till höger i bild, på sydvästra väggen. 

Snart inflyttning!

Skrevs den 07 Oktober, 2011
[ Relaterat: Timmerstugan | Permalink | Trackbacks (0) ]

2011-10-06 - Nu är det inte mycket kvar, lite dörrfoder och måla dörrern bara...

Plåttaket är här!

Skrevs den 25 September, 2011
[ Relaterat: Timmerstugan | Permalink | Trackbacks (0) ]

2011-09-25 - Igår en vända till Sverige för att hämta 350 kilo profilerad bandplåt för taket. Falsat.se har egen tillverkning sedan några år, resultatet blir fantastiskt har jag sett på flera hus. Och man lägger lätt själv - kostar hälften av vad ett plåtslagartak kostar!

Vi hämtade 350 kilo plåt som ska upp på taket på timmerstugan. Profilerad bandplåt. Bandplåt är något som normalt plåtslagare lägger, men Falsat.se har egen tillverkning sedan några år, resultatet blir fantastiskt har jag sett på flera hus. Och man lägger lätt själv - kostar hälften av vad ett plåtslagartak kostar! Visst finns det alternativ (shingel, papp mm) men det här håller nog längst med minst underhåll - och inte minst, så är det ett mycket vanligt förekommande tak på Åland! Klicka på bilden för fler bilder av läggningen av plåten...

Timmerstugan under tak!

Skrevs den 06 September, 2011
[ Relaterat: Timmerstugan | Permalink | Trackbacks (0) ]

Det ska vi fira! Med en liten film Smile

Det har blivit några oroliga och stressiga dagar och nätter med pressenning över, men nu kan man sova lugnt när takpappen är på. Nu läggs det golv och snart kommer takplåten. Sen kan det snöa bäst det vill!

Här är alla bilderna

Tuppen uppe!

Skrevs den 06 Augusti, 2011
[ Relaterat: Timmerstugan | Permalink | Trackbacks (0) ]

Med en hel del sorg i hjärtat, tog nu stockarna slut. Nu kommer takstolar mm, en annan typ av jobb. Kommer att sakna stockarbetet.

Den 12 juli lade vi första stockarna (efter läggning av grunden tre gånger!) Idag den 6 augusti. Rätt snabbt ändå, med tanke på massor med gäster och lite vanligt jobb.

Klicka på bilden för större.

Här finns mer bilder.

2011-08-06 - Tuppen uppe! Lite sorg är det samtidigt, nu när stockarna nu är slut. 

(Tupp = Allra översta stocken på gavelspetsen)

Det bästa vi någonsin gjort?

Skrevs den 18 Juli, 2011
[ Relaterat: Timmerstugan | Permalink | Trackbacks (0) ]

En timmerstuga! För fyra år sedan blev jag riktigt förälskad. I timmer. Vi skulle då bygga ut timmerhuset som vi bodde i. Senare flyttade vi till en gammal gård från tidigt 1900-tal, och där vi skulle inreda vinden på det fantastiska timmerhuset. När vi valde exil och fick lov att lägga ner planerna för huset i Sverige, hyrde vi ett litet hus på Åland. När barnen nu blir äldre och hustrun flyttar hit på riktigt, behöver vi mer utrymme. Då fick vi lov att bygga en s.k. friggebod på tomten. Det blev en timmerstuga - äntligen!

Klicka på bilden och se det växa fram. 

2011-07-17

Artikelarkiv


Senaste artiklarna

Senaste kommentarerna [rss]

Prenumerera

V䃃‚der Hammarland