När börjar barn lära sig?

Skrevs den 30 November, 2011
[ Relaterat: Utbildning, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

Helt otroligt. Ännu mer forskning, nu sammanställd om barn innan de fötts, visar på nya rön - som får i alla fall mig att jubla.

 

Perfectum mjukvärmetermostat

Skrevs den 26 November, 2011
[ Relaterat: Uppfinningar, Timmerstugan | Permalink | Trackbacks (0) ]

I båda hörnen av timmerstugan sitter var sin mjukvärmetermostat som reglerar 2 st gamla elradiatorer, decennier gamla. Helt fantastiska, från Comni.

Glöm gamla elradiatorer som knäpper och är ömsom heta, ömsom kalla, och glöm dyra oljefyllda element (läs om myterna kring oljeelement). Här kommer värmen direkt - perfekt styrd med dessa små enheter som gör att elementen blir just så varma som de behöver, hela tiden, inte heta-kalla-heta-kalla som med vanliga termostater med alltför stor hysteres - och utan att passera oljan i oljefyllda radiatorer.

Ett måste innan vi kan installera en vedeldad täljstenskamin på något ton (där är å andra sidan hysteresen mycket välkommen) - för direktverkande el är för tillfället något av det dyraste, och fyller luften med alltför många positiva joner...

2011-11-26 - I båda hörnen sitter var sin mjukvärmetermostat som reglerar decennier gamla elradiatorer. Helt fantastiska, från http://www.comni.com/termostat/index.html

Äggoljetempera och lister

Skrevs den 26 November, 2011
[ Relaterat: Timmerstugan | Permalink | Trackbacks (0) ]

Är nog ganska nöjd med äggoljetemperan och rätt så ruffa lister. Både bryter mote det vita och tar fram det träiga, som inte får försvinna med det vita. Kolla mer här.

Äggoljetemperan: Helt underbar färg. Lika delar ägg, kokt linolja och vatten. Blanda ägg och olja först. Blanda pigment i vattnet sen. Blanda sen de två. Med elvisp!

Häll i färgsprutan kopplad till kompressorn, spruta, klart. Samma färg på vägg som i tak, men taket fick bara ett lager, för att bli mer levande.

Första lagret hade enbart titanvitt, andra lagret en fjärdedel zinkvitt i sig, så att det inte skulle bli alldeles för kritvitt och opakt. Vi försökte få träet att synas lite mer igenom än helt vitt ovanpå trä.

Klicka på bilden för större. 

2011-11-26 -

Det blev vanlig sågad trekantlist som taklist på gavelväggen, sen en sågad och fasad bräda på långsidan mot tak och trekantlist - lite roliga vinklar att ställa in på kapsågen blev det. Fasningen med elhyvel. Lätt som en plätt, snabbt, och vi tycker det blev snyggt.

Någon undrar: "Men fönster då?" - Det kommer till våren, till höger i bild, på sydvästra väggen. 

Välja karriär...

Skrevs den 20 November, 2011
[ Relaterat: Hemundervisning, Utbildning, Citat | Permalink | Trackbacks (0) ]

Alan Watts berättar:

 

Kall fusion demonstrerad?

Skrevs den 14 November, 2011
[ Relaterat: Uppfinningar, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

UPPDATERING 2011-11-14:

Länkar: Cars UK - Ecat - Rossis egen sajt

UPPDATERING 2011-06-10:

Tidningen NyTeknik skriver idag om detta, och RaiNews skrev 5 maj i år med video. RaiNews-videon är mycket intressant - lyssna extra noga på Sven Kullander, professor emeritus i högenergifysik vid Uppsala universitet och Hanno Essen, docent i teoretisk fysik vid Stockholms universitet!

 

Länkar: NyTeknikartikeln idag - RaiNews 5 maj 2011


(Ursprungligen publicerad 2011-01-20)

En av vetenskapens våta drömmar: Förena två små atomer till en stor och få värme på köpet, precis som solen. Fusion.

Hittills har man lyckats i mycket liten skala, men med temperaturer som gjort det omöjligt att hantera. Drömmen har varit "kall" fusion, kall nog att kunna hantera.

Den 14 januari 2011 presenterade ett gäng italienare en fungerande värmare. De tillförde 400 Watt elektricitet, lite nickel och väte förenas, resultat: Lite koppar och massor med värme, närmare bestämt 12.400 Watt.

Inte dumt! 11.600 Watt värme nästan gratis. I produktion kanske 10 öre/kWh. (Inköp maskin ca. 2000 €/kW)

Nu bråkas det förstås om denna upptäckt/uppfinning. Är det verkligen kall fusion eller bubbelfusion? Eftersom man inte kan förklara i detalj vad som händer och varför, borde det inte tillmätas någon trovärdighet, mm.

Men apparaten har funkat bra i mer än två år, enligt dem själva, och snart kommer de att ha en apparat till försäljning (månader) och massproduktion (slutet 2011).

Mycket intressant om denna lyckas komma till marknad eller begravs pga. andra stora/större intressen.

Läs mer: Patent -  Journal of Nuclear Physics

Bästa i svensk och utländsk media om diagnoshysterin

Skrevs den 13 November, 2011
[ Relaterat: Myter, Hälsa | Permalink | Trackbacks (0) ]

En av författarna till standardverket om psykiatriska diagnoser, varnar för att utvecklingen har gått snett. Vad händer när allt fler barn bedöms som inte helt normala?

Så kort beskrivs ett fantastisk inslag på Sveriges Radios "Godmorgon, världen!" i fredags.

Lyssna här om diagnoshysterin.

Som så ofta analyserar journalisten inte innehållet i intervjun. Här nedan kommer därför tre analyser om varför diagnoshystein har gått så långt. Det kortsiktiga målet för läraren - att få extra resurser till klassen när det är för stökigt - är småpotatis jämfört med målet för en industri som växt exponentiellt och idag är en mångmiljardindustri: Psykiatri- och läkemedelsindustrin.

 

 

Läs också det jag skrev tidigare om att autism... kanske inte alls är autism! Här

Hur trångt är det?

Skrevs den 08 November, 2011
[ Relaterat: Myter | Permalink | Trackbacks (0) ]

Uppdatering:

Det har dykt upp en sajt som förklarar i mycket mer detalj varför vi inte alls är överbefolkade här på planeten Tellus: Overpopulation is a myth

Här är deras senaste video, om när vi blev 7 miljarder invånare nyligen. Budskap: Ingen oro!


Urprungligen från 2010-04-28:

Jag läste för länge sen en bok som beskrev hur hela jordens befolkning skulle kunna bo i västra halvan av delstaten Washington i USA, och leva gott på gröda odlad i den östra halvan. Heltokigt, tänkte jag då, men räknade ut att hela jordens befolkning mycket väl skulle rymmas! Jag som då trodde att vi var så överbefolkade... en myt.

Hur är det idag då?

Wolfram Alpha är underbar! Kolla hur jordens hela befolkning skulle få mer än 66 kvadratmeter var om de flyttade till lilla Sverige! Klicka på bilden och se själv.

66 kvadratmeter är mer än de 44 kvadratmeter som en engelsman har, eller stockholmarens 37 kvadratmeter, som "average living space"... (Källor: University of Oxford Environmental Change Institute - sidan 29 i pdf-en, och Swivel)

Siffrorna för Sverige är i och för sig innan vi flyttade därifrån - så nu finns det ännu mer plats Cool

(Jag rekommenderar verkligen Wolfram Alpha - få nästan vad som helst som går att få uträknat... uträknat!)

Artikelarkiv


Senaste artiklarna

Senaste kommentarerna [rss]

Prenumerera

V䃃‚der Hammarland