Nyhetsmedia rekryterar för armén?

Skrevs den 29 Juni, 2011
[ Relaterat: Omvärlden | Permalink | Trackbacks (0) ]

Tänk om tv-reportrar skulle värva folk till armén på bästa sändningstid, i t.ex. Rapport eller Aktuellt!

Så är det nu i USA. Där har Fox News en programpunkt som kallas Job Hunt. Här berättar reportern från Manhattan om civila jobbtillfällen hos militären, på ett sätt som får det att låta som en värvningskampanj. Hör bara på några gräsliga citat:

En industri med mer än 550 olika jobb...

Allt finns att göra för att stödja våra militärer - inget skulle vara mer ärorikt än att jobba för det...

325 tusen civila jobbar redan med detta i 67 länder - bra för dig som älskar att resa...

Gå till cpol.army.mil för att läsa mer - psykologisk hjälp finns att få om man råkar ut för PTSD, Post(war) Traumatic Stress Disorder...

Vi lägger upp länken på vår nyhetsblogg, så man kan läsa mer om dessa jobb...

Dessutom - numera börjar militära rekryterare plantera frön av intresse redan i barn - fjortonåringar, eftersom man får rekrytera från sjutton års ålder. Statliga skolor måste lämna personliga uppgifter om dessa barn till militären, även utan föräldrars medgivanden - hör mer om det här.

Och allt detta när amerikanska folket inte ger sitt stöd till krigen i bl.a. Irak...?

 

Socialtjänsten på Åland vs. i Sverige

Skrevs den 28 Juni, 2011
[ Relaterat: Åland vs. Sverige | Permalink | Trackbacks (0) ]

Ännu en fantastisk skillnad mellan Åland och Sverige: Socialtjänsten.

Ordet ger många i Sverige kalla kårar, eftersom de utsatts för sådana oerhörda kränkningar och ibland oförrätt förlorat vårdnaden för sina barn. Man vill helst inte prata om det.

Läs och lyssna istället på hur man gör på Åland, där man säger barnskyddsavdelningen. Åland och Finland har självklart samma barnskyddslag, men implementeringen råder kommunerna själva över. Och de flesta kommuner på Åland gör nog på ungefär samma sätt.

Jag blir alldeles överlycklig i hjärtat av att höra hur väl detta fungerar på Åland, eftersom jag har personlig erfarenhet av vänner i Sverige som behandlats så illa av Socialtjänsten där.

Klicka på (Mer) för att läsa mina egna anteckningar och lyssna själva.

 (Mer)

En tredjedels olympisk bassäng ger planetens energibehov för ett år?

Skrevs den 22 Juni, 2011
[ Relaterat: Uppfinningar, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

Här nere på jorden i ett litet land, bombarderade med dumma politikers och framför allt kortsiktigt penningjagande industriers media-hypnos (vem äger media?) är det svårt.

Vissa försöker se hela bilden. En av dem är Dan Nocera, MIT-professor mm.

Han jobbar i ett team som är på väg att uppfinna den där billiga och personliga vatten-delaren (elekrolys som från vatten gör syre+väte), en fotoelektrokemisk cell baserad på koboltfosfat - artificiell fotosyntes.

Lyssna på honom i ca 20 minuter. Kanske se om det. Kom ihåg de lättförståeliga siffrorna i början om det ohållbara i vårt nuvarande tänk kring energiförsörjning. Sen kanske uppfinningen han håller på med är intressant också.

Mitt bidrag till en positivt laddad midsommar.

Symmetriklöver

Skrevs den 22 Juni, 2011
[ Relaterat: Hemundervisning | Permalink | Trackbacks (0) ]

Vad är det med min dotter?

På någon minut kommer hon till mig med först en femklöver (!) - sen en hel rad med fyrklöver! När jag letar efter sån't ser jag mycket sällan något annat än vanliga treklöver...

Kicka på dem och häpna! 

 

Den yngre generationen... hur kommer de att lära sig?

Skrevs den 20 Juni, 2011
[ Relaterat: Omvärlden, Utbildning, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

Mycket intressant från en "tv-station" som inte ägs av mediaindustrin: RT.com

Man diskuterar hur illa skolan fungerar. Det handlar i och för sig om USA, men många EU-länder följer efter i förändringen av skolan - så jag hoppas att vi håller oss uppdaterade med och varnas av hur konsekvenserna ser ut i USA - många gånger skrämmande. I USA uppfanns t.ex. begrepp som Målbaserad utbildning, Nolltolerans, Terapeutisk nedhållning (i särskolan, behandlings- och utredningshem) mm.

Några programpunkter i denna episod från Adam vs. the Man

  • Fängelse eiler skola? En lek med två personer från Students for Liberty i studion
  • Rekommenderade böcker som Atlas Shrugged och The Law. Den senare skrevs av Frederic Bastiat 1850(!) och kan laddas ner från The Ludwig von Mises Institute
  • Intervjuade reflekterar över sina egna barns utveckling och lärande, med Stefan Molyneux
  • Behovet av en omdefiniering av ordet Utbildning, med Bret Veinote

Bilen går på vatten?

Skrevs den 20 Juni, 2011
[ Relaterat: Uppfinningar, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

Stängd websajt 2009. De tackar för sig. Hmm....  

Världens snabbaste strip-bil är en elbil?

Skrevs den 18 Juni, 2011
[ Relaterat: Uppfinningar, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

402 meter lång bana - 177 km/h på under 11,5 sekunder...

I USA har polisen gått för långt

Skrevs den 14 Juni, 2011
[ Relaterat: Omvärlden, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

Jag vill egentligen inte frossa i alla hemskheter som pågår världen runt, men när mina gamla vänner i USA hör av sig, och berättar att de nuförtiden börjar bli nästan rädda för att röra sig fritt på offentliga platser, visade de mig på nedanstående exempel på polisförtryck, eller vad man ska kalla det.

Ingenstans i nordisk media har jag sett någon som helst rapportering om detta, så för en gångs skull kanske det är på sin plats. Observera att detta exempel är bara ett av tusentals som dykt upp i konversationer med mina gamla vänner - den som vill veta mer kan säkert googla på mer...

(Det är alltså i Thomas Jefferson Memorial, där besökare förbjuds att dansa... När de ändå gör det, blir konsekvenserna inte roliga...) 

The beginning of wisdom is to call things by their proper names

Kinesiskt ordspråk 

Bästa föredraget om Sverige som välfärdsstat

Skrevs den 09 Juni, 2011
[ Relaterat: Sverige, Hälsa, Politik | Permalink | Trackbacks (0) ]

Bästa föredraget om läget för barn, ungdomar och familjer i Sverige. Jonas Himmelstrand, ordförande för Rohus och styrelsemedlem i Haro, täcker in det mesta - men inte allt - om varför barn och ungdomar, men även familjer, mår så dåligt i så stor utsträckning i Sverige. Och varför trenden är att det blir ännu sämre.

I vanlig media hörs inte det som Himmelstrand säger, men han får bekräftelse av de flesta i Sverige som kommer i kontakt med det. Utomlands blir det oftast rungande applåder, när han lätt slår hål på den så ytliga myten om att Sverige skulle vara ett socialt paradis.

En viktig poäng i föredraget, tycker jag, är att i Sverige styrs allt från dagis till åldringsvård - familjeangelägenheter - i ovanligt stor utsträckning av politiska beslut. Familjen har ofattbart lite inflytande på dessa saker som helt formar hur deras liv ser ut. Där har vi den fundamentala skillnaden igen: Vem har ansvaret för barns väl och utbildning? Staten eller föräldrarna? Läs mer om det i tidigare inlägg här och här. Som Himmelstrand påpekar, så blir konsekvensen av att staten tar ansvaret från föräldrarna - i Sverige sedan decennier - sorgligt och skrämmande.

Har du en timme för detta, så kolla detta föredrag!

Föredraget ägde rum den 5 maj i Ottawa, på IMFC. Vill du följa med i presentationen, kan du ladda ner den här.

Även Kanadensiska National Post skrev om det här.

Andy Griffith Show och övervakning

Skrevs den 02 Juni, 2011
[ Relaterat: Politik | Permalink | Trackbacks (0) ]

The Andy Griffith Show (TV-serie mellan 1960–1968) återgav hur man såg på avlyssning då. De länder som sedan dess lämnat denna syn är idag många, tyvärr. Säkert ofta på grund av Försiktighetsprincipen, i kriget mot terrorismen, som sällan eller aldrig fångar terrorister...

Hur som helst, njut av gammaldags lagar ett slag, och fundera över nya lagarna.

 

Artikelarkiv


Senaste artiklarna

Senaste kommentarerna [rss]

Prenumerera

V䃃‚der Hammarland