Två miljoner barn hemundervisas i USA

Skrevs den 29 Januari, 2011
[ Relaterat: Hemundervisning, Omvärlden | Permalink | Trackbacks (0) ]

Siffran är osäker - många hemundervisas utan att det "registrerats" som hemundervising. Vissa uppskattar siffran till närmare fyra miljoner. Så av alla barn i skolålder där, kanske 4-7 procent är hemundervisade?

Ökningen är anmärkningsvärd. Mellan 1999-2007 ökade andelen hemundervisade 77 procent, enligt Chicago Tribune som fått uppgifterna från federala myndigheter. Fram till 2011 kanske 100 procent, dvs. en fördubbling på 12 år...?

CNN har räknat ut en 133-procentig ökning de senaste elva åren, 1999-2010, i delstaten Carolina.

Nheri, National Home Education Research Institute, har räknat ut att mellan 2007-2010 har ökningen nationellt varit sju procent, medan ökningen av skolbarn bara varit 2,11 procent.

Anledningarna till ökningen, anges sällan eller aldrig vara religiösa, som många i Norden fortfarande tycks tro - det är en myt - utan istället pedagogiska, eftersom det går så bra för så många hemundervisade. 

Läs allt i artikeln från Världen Idag - klicka på bilden. 

 

Vanadium Redox Flow Battery

Skrevs den 25 Januari, 2011
[ Relaterat: Uppfinningar, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

Intermittent förnyelsebar energi - sol, vind etc - har ett stort grundläggande problem: Att den är just intermittent. Ofta blåser det inte, ofta är solen skymd. Var kan man lagra energin för senare användning? Hur mycket kan man lagra?

Nu kan man lagra. Hur mycket som helst, eftersom den lagras utanför själva batteriet, i tankar som kan göras "hur stora som helst".

Teknologin är från 1970-talet, redan. Installationerna börjar dyka upp nu, kanske mest i Japan. I megawatt-applikationer, som kan försörja hundratals bostäder.

 

Videos i denna blogg...

Skrevs den 22 Januari, 2011
[ Relaterat: Allmänt | Permalink | Trackbacks (0) ]

...visades tyvärr inte i vissa webläsare tidigare.

Detta är nu åtgärdat, så njut av gamla inlägg där du tidigare inte sett filmerna. Cool 

Fler RFID-myter avslöjade

Skrevs den 21 Januari, 2011
[ Relaterat: Myter, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

RFID-chip kommer att användas på allt fler områden, alltför många för att rymmas här. Googlar man nu på "rfid" blir det 13.700.000 träffar, på endast svenska sidor 50.500 osv.

Användning sker redan idag i alltifrån personliga pass till rakbladspaket i butiken. Att lagra, avläsa och spåra information om person eller produkt på detta sätt är enormt lockande för alltifrån producent till statsmakter och internationella organisationer, inte minst de som verkar i "brottsförebyggande" syften.

Självklart vore det otrevligt om den data - och det "referens-moln" av information som är knuten och kan knytas till det helt unika chippet - skulle hamna i orätta händer, eller klonas av någon utomstående. Till exempel om ditt kreditkort med chip klonas, skulle vem som helst kunna klona chippet och göra inköp i ditt ställe. Eller stjäla din identitet från ditt pass.

Branschen själv säger mycket om detta - alltså de som har ekonomiska motiv till att få det att låta så bra som möjligt - bland annat:

  • går inte att "avlyssna" eller kopiera utifrån av "hackers"
  • avläsning kan endast ske på mycket korta avstånd
  • nyaste tekniken använder krypterade data, vilket gör att kopiering är omöjligt

osv.

För vanliga elektronik-geeks är det dock mycket lätt att avslöja att mycket av det som Branschen säger om RFID-chippens säkerhet är myter. Ett ställe där dessa geeks möts är en "mässa" som hålls varje år, Defcon.

Här en video där en av dessa geeks avslöjar flera myter om RFID, med egen utrustning som kostat mycket lite pengar. Se och häpna. Och lita inte på Branschens myter!

 

Fluor i skidvalla mycket farligt - inte i tandkräm?

Skrevs den 20 Januari, 2011
[ Relaterat: Hälsa | Permalink | Trackbacks (0) ]

Idag kom en "nyhet". Vallar du skidor med valla som innehåller fluor, så lite som ett par gånger i veckan, löper du risk för allvarliga hälsoproblem.

Aftonbladet och Nerikes Allehanda här och här, skriver detta idag, efter att ett stort forskningsarbete vid Örebro universitet publicerats, genom Helena Nilsson, doktorand i miljökemi vid Örebro universitet.

Två saker förvånar:

1. Fluor i skidvalla (fluorkarbon = FC) och tandkräm (Natriumfluorid = NaF) - men jag hittar inget om att fluoret i den ena skulle vara mer eller mindre "farligt" än i den andra. Båda föreningarna är mycket stabila.

2. Att fluor i skidvalla är farligt har man vetat länge! På engelska wikipedia finns det infört av Ajsteffl redan den 26 January 2007, och idag är det en egen underrubrik. Varifrån denne fick den informationen vet jag inte, men den är inte svår att hitta själv.

Så, ska du valla skidor med fluorvalla, på med skyddsmask och ha god ventilation, säger forskaren. Hoppas man forskar på fluoret i tandkräm härnäst...

Den som vet att det är farligt att valla skidor, men ofarligt att stoppa det i munnen, får gärna kommentera och upplysa om detta. 

Artikelarkiv


Senaste artiklarna

Senaste kommentarerna [rss]

Prenumerera

V䃃‚der Hammarland