Helt demokratiserad utbildning till alla, helt gratis!

Skrevs den 27 November, 2010
[ Relaterat: Hemundervisning, Utbildning, Uppfinningar, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

Helt otroligt. Igen. Khan Academy.

Helt...individualiserad, personlig, i egen takt, behovs- och nyfikenhets-baserad, självreglerande, interaktiv, assynkron ... och gratis utbildning från 1+1 till universitetsnivå... strävar alla utbildningsinstitutioner efter. Men kommer aldrig att nå, på grund av inbyggda och ekonomiska hinder.

Nu finns det. Kan göras hemmet. Från 1 minut om dagen till 24 timmar/dygn. Med hjälp från andra, med oändliga tillfällen att hjälpa andra ("Peer interaction").

Uppfinnaren pratar här med MIT-klubben i norra Californien. Inga dumskallar precis Cool. De fattar direkt.

Själv kanske jag kommer att hjälpa till med att översätta. Mina ungar kommer nog att gilla detta skarpt. För tillfället finns möjlighet till webapplikation för övningar och uppföljning, bedömning och prov genom ett vanligt FaceBook- eller Google-konto, så det är bara att börja!

Belöning fungerar dåligt som motivation - utvecklat

Skrevs den 17 November, 2010
[ Relaterat: Myter, Utbildning, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

Tidigare skrev jag lite om att belöning fungerar dåligt som motivation, när det gäller endast lite mer än mekaniskt arbete -> här, där Dan Pink talade på TED.com.

Här lite mer kött på benen. Dan Pink talar på RSA, Royal Society for the encouragement of Arts.

Självklart tänker jag på hur skolan, byggd på uråldriga principer som i dagens samhälle är så inadekvata, faktiskt hämmar barns kreativitet. Man är inte i dåligt sällskap: Sir Ken Robinson håller med.

Här han själv:

Här en mycket bra animering av talet: 

Sir Ken Robinson igen - nu med animering!

Skrevs den 17 November, 2010
[ Relaterat: Utbildning, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

This animate was adapted from a talk given at the RSA by Sir Ken Robinson, world-renowned education and creativity expert and recipient of the RSA's Benjamin Franklin award.

Sir Ken Robinson gav detta tal redan 2008 - lyssna här. Nu animerat helt underbart.

Mycket att tänka på och lära av denna herre. 


Här finns hans föredrag att lyssna på, på RSA, Royal Society for the encouragement of Arts.

Alan Kay visar på framtidens utbildning

Skrevs den 15 November, 2010
[ Relaterat: Utbildning, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

With all the intensity and brilliance for which he is known, Alan Kay envisions better techniques for teaching kids by using computers to illustrate experience in ways - mathematically and scientifically - that only computers can.

Bättre tekniker i utbildning - självklart kommer datorn att spela en mycket större roll än någonsin, och Alan Kay visar några bra exempel på det, i matematik.

Mycket av det han och många med honom upptäckt, eller snarare återupptäckt, är "learning by doing", och med datorns hjälp blir det ännu mer möjligt, även när det gäller abstrakt matematik. Man kan tycka att det är märkligt att algebra inte lärs ut förrän i högstadiet...

Med så små medel... skola omgjord till engagemang!

Skrevs den 11 November, 2010
[ Relaterat: Hemundervisning, Omvärlden, Utbildning, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

Tänk så lite det behövs - endast två "konsulter" - för att göra om tråkig och ointressant skola till något som engagerar ett helt samhälle!

Självklart är det just så här vi jobbar i vår hemundervisning, självklart i mindre skala - och ingen som förstår det, ifrågasätter varför det lyckas så väl!

Kolla själva här:

Artikelarkiv


Senaste artiklarna

Senaste kommentarerna [rss]

Prenumerera

V䃃‚der Hammarland