Fantastisk Finlandsresa - i 360 grader

Skrevs den 29 Oktober, 2010
[ Relaterat: Hemundervisning, Omvärlden | Permalink | Trackbacks (0) ]

Underbar resa! Denna lilla film får visa bästa utsikten över Helsingfors, från Storkyrkan.

Klicka och dra runt för att se allt i 360 grader. Zooma in för att se mer detaljer, med Shift. Zooma ut med Ctrl.

Forumet är tillbaka

Skrevs den 20 Oktober, 2010
[ Relaterat: Allmänt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Ett litet forum hade jag på den "förra" sajten.

Nu är det tillbaka, finns i menyn ovan. Välkomna! 

Min gamla blog

Skrevs den 17 Oktober, 2010
[ Relaterat: Gammalt | Permalink | Trackbacks (0) ]

I januari 2006 började jag. Då med ett egentligen otroligt verktyg, iWeb. Här är den gamla bloggen.

Jag saknar fortfarande de fantastiskt snygga "finesser" som finns i iWeb, t.ex. bildgallerierna.

Men, den krångliga uppdateringen till servern, och många finesser som saknas, gjorde att det sen blev RapidWeaver. Krångligt med uppdateringar igen...

Bättre att ha hela bloggen på servern, och skriva nytt direkt i ett GUI för den, istället för att ha hela sajten på egna datorn. Vad händer då om man reser och sitter vid någon annans dator?

Jaja, nu finns i alla fall möjlighet att se den gamla bloggen också Cool 

Var kommer barnen in?

Skrevs den 17 Oktober, 2010
[ Relaterat: Hemundervisning, Utbildning | Permalink | Trackbacks (0) ]

Åren går. Du kommer att märka det. Först långsamt. Sedan allt snabbare. En dag är du stor. Så stor att du ska börja lära dig. Undervisas. Förut fick dina föräldrar välja. Trots alla svårigheter. En del av det svåra tog jag upp nyss. De fick ändå välja. Var du skulle få vara. När du lärde dig. Allt du skulle. Om världen. Om du skulle kunna vara hemma. Då kallas det hemskola. Eller borta. Då kallas det bara skola. Nu går det nästan inte längre. Det har politikerna bestämt. De är rädda. För hur det ska gå. Om du ska lära dig hemma.

De tror att du kommer att få problem. Med olika saker. Som hur man är tillsammans med andra barn. Ja, hur man är med andra människor. I största allmänhet. Hur du ska lära dig allt du behöver. När du inte är i ett rum. Med 30 andra barn. Och en lärare. Hela dagen. De är också rädda för dina föräldrar. För att de ska göra dig illa. Om du är hemma med dem. Att de ska vara dumma mot dig. Inte ge dig det du behöver. Kanske slå dig. Det är ganska ovanligt. De flesta föräldrar gör inte så. Men det är ändå vanligare än många vill tro. Att barn råkar illa ut. Men det absolut värsta. Enligt politikerna. Verkar det som. Tycker jag. Det är att du kanske kommer att tänka annorlunda. Om du inte går i skolan. Med de många barnen. Och de inte så många vuxna. Om du är hemma i stället. Då kan du få andra tankar. Om världen. Människorna. Samhället. Allting. På vuxenspråk kallas det ideologi. Det verkar politikerna vara väldigt rädda för. Att det ska växa upp. Nya människor. Som tänker på ett annat sätt. Än politikerna har bestämt.

Därför ska du gå i skolan i stället. Där du får kämpa med många andra barn. Om uppmärksamhet. Och hjälp. När du inte förstår. De vuxna. Som ska hjälpa er. De är oftast snälla. Men de är inte din mamma eller pappa. De får betalt för att vara där. För att försöka lära dig. Om siffror. Alfabetet. Stenåldern. Allt möjligt. Vad de inte kan. Ens om de fick betalt för det. Är att älska dig. Likadant är det på fritidshemmet. Där du kan få vara efter skolan. För att dina föräldrar inte hinner hem från jobbet. Så du får lära dig att bli lite tuffare. Klara dig mer själv. Särskilt om du har otur. Om du blir mobbad. Det är när de andra barnen blir elaka mot dig. För att de är osäkra. Ledsna inuti. Det är ingen ursäkt. De får inte göra så. Ändå händer det. Många, många, många barn. I skolorna i Sverige. Blir mobbade. Ofta finns det inte så mycket hjälp att få. Från de vuxna. De kanske inte förstår. Inte ser. Inte orkar. Då blir du ensam.

Förhoppningsvis går det inte så illa. För dig. Du har nog tur. Lyckas få några kompisar. Eftersom ni inte ser så mycket av de vuxna. Varken de som får betalt. Eller föräldrarna. Så börjar ni söka det ni behöver hos varandra. Bekräftelse. Kärlek. Trygghet. Vägledning. Uppmuntran. Och en massa andra saker. Viktiga saker. Sådant som ni egentligen inte klarar av. Att ge varandra. Men som ni verkligen behöver. På djupet. Jättemycket. För att må bra. För att tycka om er själva. För att kunna se andra. För deras egen skull.

Men eftersom ni bara har varandra. Så får ni försöka klara er. Ändå. Ibland går det. Men för många blir det fel. De gör illa sig själva. Gör illa andra. Ni gör illa er på varandra. En del går till och med sönder. Inuti. Skär sig i kroppen. För att lindra det onda i själen. För att visa världen hur ont det gör. I dem. Vissa orkar inte. Alls. Till slut. Trots att deras liv är nya. Knappt har börjat. De dödar sig själva. Det kallas självmord. Ibland är det ett skrik på hjälp. Ett sista försök. Andra har slut på hopp. Helt och hållet. De försvinner ut. Från livet. Där de ändå inte kände att de fick plats. Var önskade. Värdefulla.

Vad är detta? (Mer)

Hemgjort: En videokamera till rymden och tillbaka

Skrevs den 17 Oktober, 2010
[ Relaterat: Uppfinningar, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

Video from a camera attached to a weather balloon that rose into the upper stratosphere and recorded the blackness of space.

Solluftvärmare

Skrevs den 13 Oktober, 2010
[ Relaterat: Uppfinningar | Permalink | Trackbacks (0) ]

En solluftvärmare byggde jag för rätt länge sen, för garaget vid huset i Sverige.

Lätt att bygga och billigt. Trots att jag köpte begagnade fönster, kostade allt ca 1000 SEK. Det tog ett par dagar att tillverka. Principen är "solklar". Se nedan.

Men - till min stora förvåning har dessa solluftvärmare nu "exploaterats" så till den milda grad att man för motsvarande storlek får betala nästan 16000 SEK!

OK, på den för 16000 SEK finns regulator och termostat, men dyr sådan! 

Länk till försäljarna.

Länk till min egentillverkade. Länk till hur man tillverkar en egen (pdf).

Självklart, kan jag tycka, är att bygga själv. Enligt mina primitiva beräkningar spar min egentillverkade ca 6 SEK/dygn om solen skiner under vintermånaderna. 1000 SEK/6 betyder att den då är "betald" på 166 dygn. Den för 16000 SEK först efter 2666 dygn, dvs. 7,3 ÅR!  

Principen:

16 paket socker...

Skrevs den 07 Oktober, 2010
[ Relaterat: Hälsa, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

Barn får inte "demokrati med modersmjölken"!

Skrevs den 07 Oktober, 2010
[ Relaterat: Hemundervisning, Myter, Utbildning, Politik | Permalink | Trackbacks (0) ]

Ny forskning av psykologiforskaren Stefan Persson vid Örebro universitet.

Några citat: 

Det finns en föreställning om att barn i Sverige får demokratiska värderingar med bröstmjölken.

Hans forskning visar i stället att det viktigaste är föräldrar som lyssnar och ger barnen inflytande över beslut i familjen.

– Då känner barnen att de kan berätta vad de tycker. Min forskning visar att barn som säger att föräldrarna lyssnar också upplever att de lever i demokratiska familjer. Mest demokratiska upplevs de familjer där både barn och föräldrar är öppna i sin kommunikation.

[Barn] måste få fatta beslut de klarar av.

För Stefan Persson handlar familjedemokrati inte så mycket om vem som bestämmer, utan om vägen dit. 

– Det viktigaste är att barnen får känna att de har inflytande över beslut och att de kan påverka. Då lär de sig också samspelet som leder fram till beslutet. 

Precis! Vi har som föräldrar känt detta i "magen" ända sedan våra små föddes, och försökt praktisera det så långt vi kunnat. Och själva känt att:

Barn (egentligen alla) kan ta ansvar som de får!

Självklart kan man inte ge en treåring ansvar för familjens ekonomi - men det ansvar vi kan ge, vill vi ge, så att de kan ta ansvaret. För att både bli och känna sig ansvariga - för det de kan vara ansvariga för. Att hela processen är med "demokrati" som grund är självklart.

Ett vanligt liv i skola är så fyllt med saker man inte får ta ansvar för, man får nog mest av allt höra vad man ska och inte ska göra - kanske dessutom mest vad man inte ska eller får göra. Detta är en av de största sakerna som vi ser det, i vad som verkligen är annorlunda i våra barns liv. Vi kan bara hoppas att Stefan Perssons forskning "stämmer" - för ingen vet väl allt om hur barn funkar och vad som är bäst för dem. Vi försöker bara göra så bra vi kan, och tror att vi som föräldrar nog är de som har lättast att veta...

Läs mer om Stefan Perssons forskning här i UNT

Artikelarkiv


Senaste artiklarna

Senaste kommentarerna [rss]

Prenumerera

V䃃‚der Hammarland