Översättning av bloggen

Skrevs den 22 Mars, 2010
[ Relaterat: Allmänt | Permalink | Trackbacks (0) ]

Uppe till höger finns nu möjlighet att få denna blog översatt till valfritt språk! --->

Andrea och Simon har avslöjat en myt

Skrevs den 17 Mars, 2010
[ Relaterat: Hemundervisning, Myter | Permalink | Trackbacks (0) ]

Myter är intressanta. Och mycket intressanta att avslöja. Även förutfattade meningar, dogmer, missuppfattningar och indoktrinering...

Andrea och Simon gjorde ett experiment efter att ha hört - och ifrågasatt - just en myt av en bekant, som hävdade att det var sant.

Läs mer om det här

"Mänskan själv vet nog hur hon ska styras"

Skrevs den 06 Mars, 2010
[ Relaterat: Åland vs. Sverige, Politik | Permalink | Trackbacks (0) ]

Idag behövdes slamsugas, det krånglade i systemet i huset, så bilen kom på förmiddagen med en mycket trevlig förare.

Grannen passade på att stanna och titta. Båda herrarna var ju en ny bekantskap för mig, så de invigde mig i många fakta om bygden och folket.

Självklart undrade även de vad som gjort att vi lämnat Sverige. Jag berättade att med just vår situation med hemundervisning som blir omöjligt, och att man är redan uppe i mer än 500 myndigheter i Sverige, så blir det så att man (ironiskt): "snart bestämmer hur du ska hålla besticken".

Omedelbart och direkt från hjärtat svarar den mycket trevlige slamsugarmannen erfaret:

"Mänskan själv vet nog hur hon ska styras"

Tänk att "en vanlig ålänning" så direkt och så snabbt kan sammanfatta vad man gått och känt i hela sitt liv! Inga behöver di säga någe mer, inte.

Nu kom jag även ihåg vad kvinnan på Eckerölinjen berättade för mig, om skillnader i kultur och språk: När man på Åland säger "det går nog bra", så översätts det till svenskans "det går säkert bra". Då vet man säkert, att mänskan själv vet hur hon ska styras!

"På Åland är man en person!"

Skrevs den 06 Mars, 2010
[ Relaterat: Åland vs. Sverige | Permalink | Trackbacks (0) ]

När vi åker mellan Åland-Sverige åker vi nästan alltid Eckerölinjen, så vi ringde svenska kontoret i lilla Grisslehamn för att fråga om bl.a. årskort.

Svenska kvinnan i andra änden på tråden var mycket hjälpsam och avslappnad, jag är inte så van vid det när man ringer ett företags "ansikte utåt". Hon var så hjälpsam att det sporrade mig att bland annat fråga om hur det var att arbeta för ett åländskt bolag, jämfört med ett svenskt.

När vi kom att prata om varför jag undrade det, sa jag att i Sverige är man van vid att bli behandlad som bara ett "nummer" i kön, framför allt hos myndigheter - och har man fyllt i någon blankett felaktigt så får man kanske höra "Nej, det är fel. Nästa!

Då säger hon det. Det som på pricken beskriver skillnaden i känslan av sin existens, i Sverige jämfört med på Åland:

"På Åland är man en person!"

Mer behövde hon inte säga... 

Artikelarkiv


Senaste artiklarna

Senaste kommentarerna [rss]

Prenumerera

V䃃‚der Hammarland