Vi kollar hus på Åland

Skrevs den 28 December, 2009
[ Relaterat: Åland | Permalink | Trackbacks (0) ]

Lätt! Vi sätter in annons och kollar annonser på de tre internetbaserade annonsplatserna Nya ÅlandKomhem och Marknaden. Eftersom man inte får köpa hus förrän man bott på Åland i minst fem år (hembygdsrätten), måste vi hyra.

Annonserna är inte så beskrivande som telefonsamtalen! Alla vi ringde var fantastiskt trevliga, och snart hade vi fyra hus på listan. Vi åker dit för att titta på dem alla, och bor ett par nätter på hotell.

Redan första huset vi tittar på blev vi förälskade i, allihop!

Vi kollar Åland

Skrevs den 28 December, 2009
[ Relaterat: Åland | Permalink | Trackbacks (0) ]

Ålands flaggaÅland. Varför Åland? Jo:

  • Jag känner till Åland sedan barnsben, varje sommar-semester med familjens båt på Åland - enbart positiva erfarenheter.
  • Min egen familj seglade till Åland flera gånger, och även de nya "vuxna" erfarenheterna bekräftade känslorna för landet.
  • Åland har i stort sett självstyre, bestämmer det mesta själva. Med en befolkning på endast ca 28.000 sker de flesta beslut med sunt förnuft och befolkningens bästa i åtanke - det finns inte "rum" för korruption och myndighetsförtryck, på samma sätt som i ett större land.
  • Åland är ett landskap i Finland. Alla Sveriges grannländer har en lång tradition av att inte beröva invånarna sitt personliga ansvar över sina egna liv. Tyvärr gör Sverige det motsatta, konstigt nog mest just nu med en sk. borgerlig alliansregering. (Massor med exempel finns, FRA-lag och skollagen är bara två...)
  • Liksom Sveriges andra grannländer, är hemundervisning på Åland ett självklart och tillåtet alternativ till skola. I grannländernas lagar uttrycks tydligt att man inte har skolplikt som i Sverige, utan läroplikt. Kommunen erbjuder utbildning, föräldrarna ansvarar för att den blir av - antingen genom skola eller på annat sätt, ett sätt är att "uppfylla läroplikten hemma", som Ålands skollag uttrycker det.
Läs mer i Lagtexten och ett tillägg från 2007. Och vad finska utbildningsdepartementet svarade Rohus på den direkta frågan "Varför tillåter ni i Finland hemundervisning?"
Klicka på (Mer) för att läsa det.
 (Mer)

Artikelarkiv


Senaste artiklarna

Senaste kommentarerna [rss]

Prenumerera

V䃃‚der Hammarland