Warning: mysql_pconnect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100518 Library:30120 in /home/grse/public_html/ham/blog/class/database/pdb/drivers/pdbmysqldriver.class.php on line 103
Blixtlåslösning!! | MischaBloggen

Blixtlåslösning!!

Skrevs den 22 April, 2013
[ Relaterat: Uppfinningar | Permalink | Trackbacks (0) ]

En otrolig historia egentligen.

Löparen (den man drar i) på dragkedjan blir slapp eller lossnar. Lösning? Köp ny dragkedja, ta loss den gamla, sätt dit den nya. Enkelt? Nej, det tar på en jacka mellan 2-4 timmar. Dyrt att lämna bort för att få det gjort, många drar sig för att göra det själv på symaskinen, och på vissa komplicerade plagg går det helt enkelt inte. Inte på t.ex. skodon heller.

altDetta grunnade gotlänningen Sven Leveau på redan på 1950-talet - och kom på hur man kunde tillverka en öppen och ihopfällbar löpare, som gjorde att man bara tar bort den gamla och enkelt knipsar fast den nya - på två sekunder!

MEN... det otroliga hände... Ja, läs själv direkt från tillverkarens sajt. Men jag citerar därifrån under Läs mer ifall texten tas bort någon gång. Här finns också ett pressmeddelande.

När Sven väl skulle försöka börja tillverka, hade idén och troligen patentet köpts, och därefter lagts i byrålådan. Jag vet inte vem som köpte patentet, men det är väl inte helt otroligt att något företag som tillverkade blixtlås gjorde det, för att skydda sin egen verksamhet.

Hur som helst låt idén till sig i byrålådan i femtio år, rättigheterna kanske upphörde, och Sven Leveau berättar för sin dotterson Jens om idén. När han ser en annons om uppfinningar från Almi på fastlandet, gräver han fram idén och resten är historia. 2006 startade han företaget i Visby - och nu finns uppfinningen att köpa i 160 länder!

Två saker:

  1. Grattis till både Sven och Jens!
  2. Jag anser att det är hög tid att patentlagstiftning moderniseras så att såna här saker (att man tar patent på något fantastiskt för mänskligheten, för att skydda sin egen produktion, till exempel) - och många andra tråkigheter - inte ska kunna ske. Men det får jag skriva om någon annan gång.

Jag har själv gjort denna procedur en gång, och kan verkligen rekommendera produkten! (Nej, jag jobbar inte för bolaget och känner dem inte alls)

Press - Historik

Historien om ZlideOn började redan på femtiotalet, när Sven Leveau, Jens morfar, kom i kontakt med en liknande idé. Redan på den tiden hade det blivit ett behov av att kunna laga dragkedjor på annat sätt än att sprätta och sy. Sven som då var chef för Visbytvätten fick se en liknande lösning av en tänkt grossist för produkten i Sverige, Sven tog kontakt med militärmakten på Gotland som visade ett stort intresse att få kontakt med agenten.

Tiden gick och när det gjordes försök att få ytterligare information om produkten var verksamheten redan uppköpt och nerlagd/locket på. Sven har under femtio års tid gått och drömt om att göra något av idén som han insåg var en vettig och enkel lösning på problemet med dragkedjor som i tid och otid gick sönder på ett eller annat sätt.

I slutet på 80-talet kom Sven och sa till Jens att jag har en grej som du skulle kunna göra något med, som följd av detta visades idén och Jens som har varit egen i byggbranschen tänkte att det var ju smart men inget för mig. Sedan gick det till Aug-05 då det dök upp en annons om att Almi ville att man skulle visa upp om man hade en bra idé, efter diskussion med Sara, Jens fru, kom de fram till att det kunde vara trevligt med en förändring i livet, så det blev en resa dit.

När kontakt var tagen fick vi höra att detta var en fantastisk nyhet som borde kollas direkt, ett innovationsråd flögs in, och experterna var eniga, en toppuppfinning som liknades med säkerhetsnålen och gemet, alla behöver den förr eller senare. Behov behöver inte skapas för det har funnits sedan dragkedjan såg sitt ljus i början på 1900-talet.

Detta gjorde att fr.o.m nov-05 påbörjades arbetet med att hitta tillverkare och all annan behövlig expertis inom branschen, vilket har lett till att vi i dag kan stoltsera oss med att ha en fantastisk produkt med mycket bra kvalité, och en enorm potential som allmänheten kommer att få stor nytta av. En organisation som står redo att skapa en originalprodukt med svensk kvalité och ett starkt varumärke.

 


Kommentera (* = måste fyllas i)
Maila mig när någon kommenterar denna artikel

Om du får ett felmeddelande när du skickar din kommentar - lämna ett meddelande istället här.

Kommentarer

Vadmalrocken med dragkedja- före och efter undret

Urban Zingmark | 23/04/2013, 19:56

Min fina vinterrock i vinröd vadmal- eller kläde som det också heter- hängde oanvänd ett år eftersom löparen hade lossnat. Under en vintersäsong gick det att sätta dit och dra i en ring, men så brast fästet för ringen. Att dra igen utan plupp av något slag var en mödosam och löjeväckande procedur. Så jag bestämde mig för att reinvestera och gå till skräddaren för att byta dragkedja,längd ca 100 cm. Men så, jag minns inte hur, skedde undret! Kan det har varit efter sökande på internet som jag hamnade hos en vänlig själ på Gotland... The Rest Is History.

(ZlideOn har namnskydd, ett sorts patent. Inte gör det mig nåt.)