Warning: mysql_pconnect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100518 Library:30120 in /home/grse/public_html/ham/blog/class/database/pdb/drivers/pdbmysqldriver.class.php on line 103
A historic moment in the Arab world | MischaBloggen

A historic moment in the Arab world

Skrevs den 03 Mars, 2011
[ Relaterat: Omvärlden, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

Generaldirektören för Al Jazeera - det enda internationella TV-nätverket som finns i "utvecklingsländerna" - Wadah Khanfar, är glad att nyheterna fortsätter att strömma från Egypten, Tunisien och Libyen i dessa tider, trots att man från de regimernas håll försöker "stänga av".

Nyhetsbevakningen räddar många gånger befolkningen från till och med folkmord, menar han.

Han summerar så underbart vad som håller på att hända i klippet nedan: Att den yngre generationen vet så mycket bättre, och är mer kapabla än de som sitter i regeringarna, den intellektuella och politiska eliten, hur demokratin ska kunna börja gro och fungera på riktigt.

Som jag ser det, är det på precis samma sätt här i övriga världen: "Befolkningarna" vet bättre än regeringar och politiska partier, på snart sagt alla områden hur våra länder bör "styras", om det ens behövs alls. Precis som regeringarna i länderna ovan, verkar det vara bara de regerande själva som försöker tala om för oss alla vad vi behöver eller inte, vad som behöver göras eller inte. Och precis som Wadah Khanfar efterlyser transparens i arabvärldens länder, gör vi det i våra. Eller hur?

As Director General of Al Jazeera, the only international TV network based in the developing world, Wadah Khanfar works to bring rare liberties like information, transparency and dissenting voices to repressive states and political hot-zones.

Se hela föredraget med Wadah Khanfar på TED här.


Kommentera (* = måste fyllas i)
Maila mig när någon kommenterar denna artikel

Om du får ett felmeddelande när du skickar din kommentar - lämna ett meddelande istället här.

Kommentarer

Revolutionen som Edward Said inte fick uppleva

Urban | 04/03/2011, 01:22

Edward Said,palestinsk författare och professor i litteratur och engelska, gick bort 2003. Han blev världsberömd för sina idéer som lades fram i boken Orientalism 1978. Där kritiserade han västvärldens syn på Den Andre och på orienten. Har man lärt sig något i västvärlden? Det blir nu en kamp som vävs samman med den stora revolutionen i arabvärlden. Och kommer även Kina med i en global revolution? Said sitter nu på en molntapp och spelar piano.Han utbildade sig till konsertpianist under jordelivet, som nu kommer väl till pass på molntappen. Det finns många musikverk på revolutionstema, minst lika många som det finns revolutioner i världshistorien...Jag kan tydligt höra Saids lidelsefulla och triumfatoriska anslag på sin Steinway...