Warning: mysql_pconnect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100518 Library:30120 in /home/grse/public_html/ham/blog/class/database/pdb/drivers/pdbmysqldriver.class.php on line 103
Fluor i skidvalla mycket farligt - inte i tandkräm? | MischaBloggen

Fluor i skidvalla mycket farligt - inte i tandkräm?

Skrevs den 20 Januari, 2011
[ Relaterat: Hälsa | Permalink | Trackbacks (0) ]

Idag kom en "nyhet". Vallar du skidor med valla som innehåller fluor, så lite som ett par gånger i veckan, löper du risk för allvarliga hälsoproblem.

Aftonbladet och Nerikes Allehanda här och här, skriver detta idag, efter att ett stort forskningsarbete vid Örebro universitet publicerats, genom Helena Nilsson, doktorand i miljökemi vid Örebro universitet.

Två saker förvånar:

1. Fluor i skidvalla (fluorkarbon = FC) och tandkräm (Natriumfluorid = NaF) - men jag hittar inget om att fluoret i den ena skulle vara mer eller mindre "farligt" än i den andra. Båda föreningarna är mycket stabila.

2. Att fluor i skidvalla är farligt har man vetat länge! På engelska wikipedia finns det infört av Ajsteffl redan den 26 January 2007, och idag är det en egen underrubrik. Varifrån denne fick den informationen vet jag inte, men den är inte svår att hitta själv.

Så, ska du valla skidor med fluorvalla, på med skyddsmask och ha god ventilation, säger forskaren. Hoppas man forskar på fluoret i tandkräm härnäst...

Den som vet att det är farligt att valla skidor, men ofarligt att stoppa det i munnen, får gärna kommentera och upplysa om detta. 

InformationKommentera (* = måste fyllas i)
Maila mig när någon kommenterar denna artikel

Om du får ett felmeddelande när du skickar din kommentar - lämna ett meddelande istället här.