Warning: mysql_pconnect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100518 Library:30120 in /home/grse/public_html/ham/blog/class/database/pdb/drivers/pdbmysqldriver.class.php on line 103
Barn får inte "demokrati med modersmjölken"! | MischaBloggen

Barn får inte "demokrati med modersmjölken"!

Skrevs den 07 Oktober, 2010
[ Relaterat: Hemundervisning, Myter, Utbildning, Politik | Permalink | Trackbacks (0) ]

Ny forskning av psykologiforskaren Stefan Persson vid Örebro universitet.

Några citat: 

Det finns en föreställning om att barn i Sverige får demokratiska värderingar med bröstmjölken.

Hans forskning visar i stället att det viktigaste är föräldrar som lyssnar och ger barnen inflytande över beslut i familjen.

– Då känner barnen att de kan berätta vad de tycker. Min forskning visar att barn som säger att föräldrarna lyssnar också upplever att de lever i demokratiska familjer. Mest demokratiska upplevs de familjer där både barn och föräldrar är öppna i sin kommunikation.

[Barn] måste få fatta beslut de klarar av.

För Stefan Persson handlar familjedemokrati inte så mycket om vem som bestämmer, utan om vägen dit. 

– Det viktigaste är att barnen får känna att de har inflytande över beslut och att de kan påverka. Då lär de sig också samspelet som leder fram till beslutet. 

Precis! Vi har som föräldrar känt detta i "magen" ända sedan våra små föddes, och försökt praktisera det så långt vi kunnat. Och själva känt att:

Barn (egentligen alla) kan ta ansvar som de får!

Självklart kan man inte ge en treåring ansvar för familjens ekonomi - men det ansvar vi kan ge, vill vi ge, så att de kan ta ansvaret. För att både bli och känna sig ansvariga - för det de kan vara ansvariga för. Att hela processen är med "demokrati" som grund är självklart.

Ett vanligt liv i skola är så fyllt med saker man inte får ta ansvar för, man får nog mest av allt höra vad man ska och inte ska göra - kanske dessutom mest vad man inte ska eller får göra. Detta är en av de största sakerna som vi ser det, i vad som verkligen är annorlunda i våra barns liv. Vi kan bara hoppas att Stefan Perssons forskning "stämmer" - för ingen vet väl allt om hur barn funkar och vad som är bäst för dem. Vi försöker bara göra så bra vi kan, och tror att vi som föräldrar nog är de som har lättast att veta...

Läs mer om Stefan Perssons forskning här i UNT


Kommentera (* = måste fyllas i)
Maila mig när någon kommenterar denna artikel

Om du får ett felmeddelande när du skickar din kommentar - lämna ett meddelande istället här.