Hemundervisning mer och mer hotad, även i USA

Skrevs den 05 Mars, 2014
[ Relaterat: Hemundervisning, Omvärlden | Permalink | Trackbacks (0) ]

Familjen Romeike, som undervisade sina 6 barn i hemmet, var tvugna att fly från Tyskland eftersom de riskerade att böter och att hamna i fängelse och fråntas vårdnaden av sina barn. Hemundervisning är olagligt i Tyskland (och Sverige!), och en domstol i USA gav dem därför asyl. Men Obama-administrationen överklagade domstolens beslut och arbetade för att få familjen deporterad. Förvaltningen vann i måndags den 3 mars, när Högsta domstolen beslutade att det inte skulle höra Romeike-fallet igen, utan istället deportera familjen. Men...

Home School Legal Defense Association och många individer genom en namninsamling som samlade mer än 127 tusen underskrifter (som administrationen avfärdade med "ingen kommentar"!), har kämpat för familjen.

Obama-administrationens hantering av situationen har väckt så mycket opposition bland allmänheten, att Department Of Homeland Security mindre än 24 timmar efter Högsta Domstolens beslut att deportera familjen, meddelade att Romeikes kan stanna i USA för gott.

The Department of Homeland Security verbally informed Home School Legal Defense Association that the Romeike family is being granted indefinite deferred action status. The Department told HSLDA that this meant the order of removal would not be acted on and that the Romeikes could stay.

Fy skäms, Obama-administrationen, och alla regeringar som förbjuder eller vill förbjuda hemundervisning!

Nedan en video som Home School Legal Defense Association lät göra för att skapa opinion mot Obama-administrationen:

Psychology Today: En mycket välbalanserad artikel om hemundervisning mm.

Skrevs den 25 Augusti, 2013
[ Relaterat: Hemundervisning, Åland vs. Sverige, Utbildning | Permalink | Trackbacks (0) ]

Oj.

Peter Gray, professor på Boston College, skriver för Psychology Today den 20 augusti 2013, en lång och mycket välbalanserad artikel om "The Human Rights Struggle in Europe: Educational Choice". Han ger många exempel på hur familjer har valt att kämpa för sin rätt att välja utbildningsmetod för sina barn, och hur många varit tvungna att fly från sina hemland för att kunna göra det.

Slutsatsen blir:

This is a human rights struggle on a par with other human rights struggles throughout the ages.  We have seen the struggles for religious freedom and for equality before the law regardless of race, gender, or sexual orientation, which are still continuing in many places.  Now, in Europe, we are witnessing the struggle for freedom in education.  Let’s keep a close eye on this and support these brave families in whatever ways we can.  Let’s see if European countries can live up to their claims to be democracies that respect human rights.

I de många kommentarerna nämns självklart även Sverige som ett av de två länder i Europa där hemundervisning är uttryckligen förbjuden.

Dagens skola + datorer blir inte bättre

Skrevs den 30 April, 2013
[ Relaterat: Hemundervisning, Sverige, Myter, Utbildning, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

Ett 250-årigt system som ska inkorporera helt ny teknik. Skulle en elektrisk dammsugarrobot accepteras av ett Amish-samhälle? Nej.

Varför inte? För att Amish är dumma? För att tekniken är ond? Nej, för att de två paradigmerna inte är kompatibla, oavsett hur man värderar det ena eller det andra.

I Sverige är det lika inkompatibelt att förena skolsystem med ny it-teknologi. Jag riktigt ryser när jag läser debattartikeln i SvD "Datorer kan inte ersätta pedagogiken", när författaren inte bara missar hela poängen med möjligheterna med nya tekniken, och att han bygger sina uppfattningar på just det 250 år gamla systemtänket om pedagogik.

Under många år har vi i Sverige glömt hur viktigt det är att kunskapsmoment i skolan introduceras i rätt ordning, att begrepp utvecklas över tid och att språket anpassas till varje årskurs. Unga människor kan inte själva sammanfoga udda lärsituationer.

Rätt ordning? Utveckling över vems tid? Vems språk, och varför årskursbestämt? Massor med frågor om gamla paradigmet som författaren tydligen inte kunnat se utanför. Men det tosigaste kanske är påståendet att unga inte själva kan "sammanfoga udda lärsituationer".

Unga både kan och gör just det, hela tiden, sedan de föddes! Och alltid. Det enda som kan hindra den naturliga inlärningen är föräldrar och andra vuxna, men framför allt hindras den när barnet börjar spendera sin mesta vakna tid i det 250-åriga paradigmet skola. Modern psykologi, neurobiologi och pedagogik har visat på detta med all önskvärd tydlighet.

En numera pensionerad mycket engagerad lärare bekriver det bäst, och även han hänvisar till Sugata Mitras forskning (Mitra har jag skrivit flera gånger om). Lennart Mogren:

Grundfelet i den svenska skoldebatten är att alla fokuserar på hur vi bäst ska få barn och ungdom att lära sig. Det behövs inte. Det påminner mig om föreställningen att människan skulle vara född i synd och måste omvändas med bästa tänkbara pedagogiska metoder. En avskyvärd idé i mina ögon.

Människan är av naturen inställd på att lära sig med lust och nyfikenhet. Naturliga beteenden kan alltid störas ut av omgivningen och det är det som sker i skolan. Vi har lätt att se det ske i djuruppfödning men det är svårare att känna igen i den nära omgivningen.

Om vi menar allvar när vi talar om att ge våra barn och ungdomar bästa förutsättningar för att lära sig och utveckla sina inneboende drömmar och förmågor måste vi börja från scratch. Att ängsligt klänga fast vid ett döende skolsystem kommer bara förlänga pinan.

Det finns hur mycket kunskap som helst om hur man kan skapa bra förutsättningar för inlärning som är processen som börjar inifrån och går ut för att söka näring. När vi gör tvärtom kallas det för dressyr.

Gratis universitetskurser online

Skrevs den 05 April, 2013
[ Relaterat: Hemundervisning, Utbildning | Permalink | Trackbacks (0) ]

altWe are a social entrepreneurship company that partners with the top universities in the world to offer courses online for anyone to take, for free. We envision a future where the top universities are educating not only thousands of students, but millions. Our technology enables the best professors to teach tens or hundreds of thousands of students.

Through this, we hope to give everyone access to the world-class education that has so far been available only to a select few. We want to empower people with education that will improve their lives, the lives of their families, and the communities they live in.

Intressant, va? Kolla själv på coursera.org.

Shocken

Skrevs den 11 Oktober, 2012
[ Relaterat: Hemundervisning, Utbildning, Uppfinningar, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

Självinlärning som förändrar utbildning.

Ett under av samarbete - en film om den föråldrade skolan och alternativ!

Skrevs den 06 Oktober, 2012
[ Relaterat: Hemundervisning, Omvärlden, Utbildning, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

alt

I latinamerika har 704 samproducenter i samarbete med mer än 25 tusen socialt nätverkande människor genomfört en av tidernas största samarbetsprojekt: Filmen "Den förbjudna utbildningen". Idén till projektet föddes redan 2009 och nu är filmen färdig. I filmen talar man spanska, men den har engelsk text. Troligen kommer den att översättas till fler språk.

Här en synopsis, dåligt översatt från spanska av Google, med mina förtydliganden:

Synopsis
Skolan har redan tjänat mänskligheten i mer än 200 år, och fortfarande anses den vara den viktigaste formen av tillgång till utbildning. Idag är skolan och utbildning begrepp som allmänt diskuteras i akademierna, politiska sfärer, utbildningsinstitutioner, media och andra fora i samhället. Sedan skolans ursprung, har skolan präglats av strukturer och metoder som idag ofta anses föråldrade. Man säger att de inte tillfredsställer vår tids behov. Dess största brist är i en design som inte tillgodoser lärande, valfrihet och vikten av kärlek och mänskliga relationer i individens eller kollektivets utveckling.

Utifrån dessa reflektioner har en debatt uppstått under åren, man har gett förslag och utvecklat praktisk utbildning, tanken och att kunna tänka annorlunda. "Den förbjudna utbildningen" är en dokumentärfilm som försöker fånga många av dem, utforskar dessa idéer och visualiserar de erfarenheter från de som vågat ändra strukturen på den traditionella skolans pedagogiska modell.

Mer än 90 intervjuer med lärare, forskare, yrkesverksamma, författare, mammor och pappor, en rundtur i åtta latinamerikanska länder genom 45 okonventionella pedagogiker, mer än 25 tusen anhängare på sociala nätverk innan filmens release, och totalt 704 samproducenter som kollektivt finansierat den - skapade filmen "Den förbjudna utbildningen" - en unik företeelse. Ett helt fristående projekt utan motstycke i storlek, som svarar på frågor om det latenta behovet av tillväxt i och uppkomsten av nya former av utbildning.

Om ändå skolfolk ville se denna film! Här talar framstående pedagoer och filosofer, elever och lärare, i en frigörande och mycket lärorik mosaik av pedagogiker och filosofier kring utbildning, lärande och barn. Teser och citat från mina personliga favoritfilosofer finns med: Paulo Freire, John Taylor Gatto m.fl. Pedagoger från alternativen Montessori-, Steiner-, Sudbury- och andra skolor finns med. Även hemundervisning finns med.

Filmen är så packad med stora och djupa sanningar, uttryckta genom helt moderna och förankrade verkliga människor. Sanningar som på inget sätt är nya i sig, men här får vi höra dem omsatta i olika sammanhang. Inte att den eller den pedagogiken är den enda rätta, utan vad som förenar god pedagogik, där människan och eleven är älskad och respekterad - en extrem bristvara i den föråldrade skolan de flesta av olika skäl är tvingade att gå i idag.

Filmen, som är två timmar och 25 minuter lång, har visats offentligt på olika platser i världen sedan den 5 oktober. Närmast oss är ännu i Tyskland, där den kommer att visas den 17 november på en katolsk spansk skola: Länk. Hur kan man få den hit för en visning till Åland eller Sverige, tro?

Länk till projektet, ännu bara på spanska här.

Länk till projektet på archive.org där du även kan ladda ner hela filmen i högupplöst format här. Jag gjorde en kopia i lite lägre upplösning nedan. Ta en lång paus från stressen och njut. Maningarna till eftertanke är många, så var beredd att klicka på paus, tänka och diskutera, och titta sen vidare. 

Klockrent

Skrevs den 24 Augusti, 2012
[ Relaterat: Hemundervisning, Utbildning | Permalink | Trackbacks (0) ]

En bloggare, Pyssla mera!, återpublicerar en Facebookbild, och kallar den "klockren".

alt

Citat:

Jag tycker den är klockren! Så är vår svenska skola. Alla ska pressas in i samma mall istället för att bejaka varandras olikheter och stärka barnet i att det faktiskt KAN göra det som de vill OM de vill. Nä, istället ska det testas och vridas och vändas och hitta alla fel som ska rättas till.

Idag tar skolan effektivt död på all inspiration och vilja att lära sig. Har du träffat på ett barn som kan allt om tex dinosaurier? Barnet kan helt lyriskt berätta om än det ena och än det andra om dessa utdöda djur. Så kommer barnet till skolan och får veta att nu ska vi minsann lära oss om något annat så lägg undan boken om dinosaurier nu. Istället kan man fånga upp intresset och väva in många olika ämnen som ändå anknyter till det stora intresset dvs dinosaurier. Men det är inte möjligt i svenska skolan. För här har vi en läroplan som alla ska följa… Dessutom finns inte de pedagogiska resurserna till en sådan individanpassad undervisning. Den som vill individanpassa det får hemskola. Fast det är inte tillåtet enligt svensk lag.

Så sant...

Självstyrd inlärning

Skrevs den 18 Mars, 2012
[ Relaterat: Hemundervisning, Utbildning, Video | Permalink | Trackbacks (0) ]

Sakta men säkert, dyker det upp artiklar och annat om självstyrd inlärning - Self Directed Learning - eller autodidaktik. Nyss från Euroworld som visar en video från Qatar Foundations WISE om detta. Tyvärr finns nästan inga nordiska nyheter om det...

Hur som helst, artikeln i Euroworld - Unschooling: the new class of learning - beskriver helt korrekt att autodidaktik ofta används med goda resultat i hemundervisning. Artikeln handlar om tre människor som "lärt sig själva". En av dem har nyss skrivit en bok som han själv kallar

a practical guide to learning the skills that school doesn‘t teach, but are requisite for success in the real world

Artikeln länkar mycket lämpligt till två sajter om detta: Natural Child Project och Sandra Dodd.

Nedan är videon - mycket sevärd! 

PS: Quatar är på ett något sätt lite parallellt med Åland - 1,85 miljoner invånare på en ö som är dryga 11.000 kvadratkilometer. Kanske är det detta som gjort att de kunnat utveckla denna "alternativa ubildning" så långt?

Välja karriär...

Skrevs den 20 November, 2011
[ Relaterat: Hemundervisning, Utbildning, Citat | Permalink | Trackbacks (0) ]

Alan Watts berättar:

 

Symmetriklöver

Skrevs den 22 Juni, 2011
[ Relaterat: Hemundervisning | Permalink | Trackbacks (0) ]

Vad är det med min dotter?

På någon minut kommer hon till mig med först en femklöver (!) - sen en hel rad med fyrklöver! När jag letar efter sån't ser jag mycket sällan något annat än vanliga treklöver...

Kicka på dem och häpna! 

 

1 2 3  Nästa»

Artikelarkiv


Senaste artiklarna

Senaste kommentarerna [rss]

Prenumerera

V䃃‚der Hammarland