Psychology Today: En mycket välbalanserad artikel om hemundervisning mm.

Skrevs den 25 Augusti, 2013
[ Relaterat: Hemundervisning, Åland vs. Sverige, Utbildning | Permalink | Trackbacks (0) ]

Oj.

Peter Gray, professor på Boston College, skriver för Psychology Today den 20 augusti 2013, en lång och mycket välbalanserad artikel om "The Human Rights Struggle in Europe: Educational Choice". Han ger många exempel på hur familjer har valt att kämpa för sin rätt att välja utbildningsmetod för sina barn, och hur många varit tvungna att fly från sina hemland för att kunna göra det.

Slutsatsen blir:

This is a human rights struggle on a par with other human rights struggles throughout the ages.  We have seen the struggles for religious freedom and for equality before the law regardless of race, gender, or sexual orientation, which are still continuing in many places.  Now, in Europe, we are witnessing the struggle for freedom in education.  Let’s keep a close eye on this and support these brave families in whatever ways we can.  Let’s see if European countries can live up to their claims to be democracies that respect human rights.

I de många kommentarerna nämns självklart även Sverige som ett av de två länder i Europa där hemundervisning är uttryckligen förbjuden.

Socialtjänsten på Åland vs. i Sverige

Skrevs den 28 Juni, 2011
[ Relaterat: Åland vs. Sverige | Permalink | Trackbacks (0) ]

Ännu en fantastisk skillnad mellan Åland och Sverige: Socialtjänsten.

Ordet ger många i Sverige kalla kårar, eftersom de utsatts för sådana oerhörda kränkningar och ibland oförrätt förlorat vårdnaden för sina barn. Man vill helst inte prata om det.

Läs och lyssna istället på hur man gör på Åland, där man säger barnskyddsavdelningen. Åland och Finland har självklart samma barnskyddslag, men implementeringen råder kommunerna själva över. Och de flesta kommuner på Åland gör nog på ungefär samma sätt.

Jag blir alldeles överlycklig i hjärtat av att höra hur väl detta fungerar på Åland, eftersom jag har personlig erfarenhet av vänner i Sverige som behandlats så illa av Socialtjänsten där.

Klicka på (Mer) för att läsa mina egna anteckningar och lyssna själva.

 (Mer)

Citat från "Messa Nyan"

Skrevs den 12 Juni, 2010
[ Relaterat: Hemundervisning, Åland vs. Sverige, Utbildning | Permalink | Trackbacks (0) ]

Såna här citat har vi *aldrig* sett i svensk media, trots alla tidningsartiklar, radio- och tv-intervjuer om oss (klicka för större):

alt

Länk till Nyan.ax "Messa Nyan"

"Mänskan själv vet nog hur hon ska styras"

Skrevs den 06 Mars, 2010
[ Relaterat: Åland vs. Sverige, Politik | Permalink | Trackbacks (0) ]

Idag behövdes slamsugas, det krånglade i systemet i huset, så bilen kom på förmiddagen med en mycket trevlig förare.

Grannen passade på att stanna och titta. Båda herrarna var ju en ny bekantskap för mig, så de invigde mig i många fakta om bygden och folket.

Självklart undrade även de vad som gjort att vi lämnat Sverige. Jag berättade att med just vår situation med hemundervisning som blir omöjligt, och att man är redan uppe i mer än 500 myndigheter i Sverige, så blir det så att man (ironiskt): "snart bestämmer hur du ska hålla besticken".

Omedelbart och direkt från hjärtat svarar den mycket trevlige slamsugarmannen erfaret:

"Mänskan själv vet nog hur hon ska styras"

Tänk att "en vanlig ålänning" så direkt och så snabbt kan sammanfatta vad man gått och känt i hela sitt liv! Inga behöver di säga någe mer, inte.

Nu kom jag även ihåg vad kvinnan på Eckerölinjen berättade för mig, om skillnader i kultur och språk: När man på Åland säger "det går nog bra", så översätts det till svenskans "det går säkert bra". Då vet man säkert, att mänskan själv vet hur hon ska styras!

"På Åland är man en person!"

Skrevs den 06 Mars, 2010
[ Relaterat: Åland vs. Sverige | Permalink | Trackbacks (0) ]

När vi åker mellan Åland-Sverige åker vi nästan alltid Eckerölinjen, så vi ringde svenska kontoret i lilla Grisslehamn för att fråga om bl.a. årskort.

Svenska kvinnan i andra änden på tråden var mycket hjälpsam och avslappnad, jag är inte så van vid det när man ringer ett företags "ansikte utåt". Hon var så hjälpsam att det sporrade mig att bland annat fråga om hur det var att arbeta för ett åländskt bolag, jämfört med ett svenskt.

När vi kom att prata om varför jag undrade det, sa jag att i Sverige är man van vid att bli behandlad som bara ett "nummer" i kön, framför allt hos myndigheter - och har man fyllt i någon blankett felaktigt så får man kanske höra "Nej, det är fel. Nästa!

Då säger hon det. Det som på pricken beskriver skillnaden i känslan av sin existens, i Sverige jämfört med på Åland:

"På Åland är man en person!"

Mer behövde hon inte säga... 

Artikelarkiv


Senaste artiklarna

Senaste kommentarerna [rss]

Prenumerera

V䃃‚der Hammarland